Tjänster

Markberedare

J Amréns Skogsmaskiner AB har SCA Skog som en av sina kunder. De ville hitta en lösning på de problem som uppkommer för att markbereda i besvärlig terräng.

I och med detta så såg Jonas en möjlighet att utveckla företaget och införskaffade 2012 en Valmet 941 som i ett litet projekt byggdes om till en kranspetsmonterad markberedare som enkelt kan byggas om till skördare igen. Detta har fungerat bra så de har beslutat att fortsätta med detta koncept ett tag till. Sedan markberedningsprojektet kom i gång har maskinen gått i markberedning under barmarkssäsongen och slutavverkat under vintersäsongen. Vintern 2014 byttes maskinen ut mot en Komatsu 931.

Inför barmarkssäsongen 2017 kommer maskinen inte att byggas om likt de senaste åren utan kommer att fortsätta med slutavverkning. Se mer under fliken ”slutavverkning”. Spaden kommer därför att ta en paus under den kommande barmarkssäsongen men kommer förhoppningsvis tillbaka senare säsonger!

→ Är du nyfiken på vår markberedningsmetod?

Trots att vi inte kommer att ha spaden i drift denna sommar är du varmt välkommen att ringa och diskutera markberedning med Jonas! Kanske behöver du något markberett nästa säsong? Du hittar hans nummer under fliken kontakt.

Gallring

Rundvirkegruppen
Amréns Skogsmaskiner AB innehar en gallringsgrupp vilken har Rundvirke som huvudkund. Gruppen består av en skördare, Komatsu 911 och en skotare Komatsu 875.

Har du några frågor eller vill du kanske komma ut i skogen och hälsa på oss så ta gärna kontakt med Jonas Amrén eller någon övrig i gruppen. Under fliken Kontakt hittar du kontaktuppgifter till respektive maskin.

Norrskogsgruppen
2013 köpte J Amréns Skogsmaskiner AB ett dotterbolag, Ragunda Skog AB. Det består idag av en grupp med en John Deere 1170 och en John Deere 1510 som framförallt avverkar åt Norra skog, mestadels i gallring men även klenare slutavverkningar. Gruppen rör sig främst runt Ragunda.

Slutavverkning

Grupp 1 (Knatteligan) – Vårt bärighetsprojekt!

Under vintersäsongen 2016/2017 togs beslutet att starta ytterligare en slutavverkningsgrupp. Skördaren är den vilken avverkat vintertid men som varit mer känd i markberedningssammanhang som ”spaden” under barmarkssäsongerna. J Amréns tar nu en paus med spaden och 931an kommer att gå i slutavverkning framöver.

Gruppen blir komplett tillsammans med en specialbeställd skotare Komatsu 875. Skotaren är utrustad med extra breda hjul tillsammans med bärande band och gruppen kommer att vara speciellt nischad till att avverka på områden med sämre bärighet. Som en del i att bli än mer specialicerade har ett ytterligare bärighetshöjande steg varit att byta skördaren till en 8hjulig Komatsu 931XC med bärande band både fram och bak. Denna maskin var ute i drift våren 2018. Se vår informationsfilm kring avverkning i besvärligare områden här till höger.

Grävning

Vi tar även på oss grävuppdrag med vår bandgrävare, New Holland Kobelco. Det är en sk Bladerunner med extra kraftigt tiltbart schaktblad för att även kunna användas vid enklare schaktarbeten.

Under barmarkssäsongen 2014 och 2015 markbereddes en del areal med grävaren med mycket lyckat resultat. Vi kommer därför att fortsätta markbereda med denna grävare även under kommande säsonger.

→ Behöver du få något grävt, eller har något blött parti du behöver markbereda?

Om du undrar över något, eller vill beställa grävning så är du välkommen att ringa till Grävaren. Se under fliken kontakt vart du ringer.

Övriga skogliga tjänster

Avverkningsplanering

Inför barmarkssäsongen 2015 utökade J Amréns Skogsmaskiner AB sin verksamhet med ytterligare tjänster.

Företaget anställde Ylva Nilsson som arbetar med skoglig planering. De senaste åren har Ylva utöver en del administrativa uppgifter i företaget arbetat med blandade arbetsuppgifter hos Norrskog. Såsom avverkningsplanering, rådgivning och interna revisioner av PEFC anslutna skogsägare.J Amréns har dessutom ett samarbete med E Amréns Skogstjänster. E Amréns drivs av Erik Amrén och är ett skogstjänstföretag, även det med säte i Ragunda kommun, som tar på sig att utföra diverse skogliga tjänster. Såsom avverkningsplanering, röjning och manuellfällning. Du hittar även Erik på Facebook genom att klicka här.

→ Vill du ha hjälp med att planera skogliga åtgärder på din fastighet? Funderar du på att uppdatera din skogsbruksplan? Eller kanske har du något tomtträd du vill få bort?Hör av dig så hjälper vi dig!

Kontaktuppgifter hittar du under fliken kontakter. Det går också bra att vända sig till Jonas Amrén.